Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova, traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă

Cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi au fost traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă. Aceştia au lucrat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Moscova fără a fi remuneraţi. Cel vinovat pentru faptul că cei cinci au fost traficaţi este un alt locuitor al raionului Anenii Noi, ce a fost condamnat, recent, la 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul a recrutat, cinci locuitori din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 iunie 2018

Dosarul politicianului Iurie Roșca a fost transmis în judecată

Dosarul penal, în care politicianul Iurie Roșca este acuzat că ar fi pretins 1 milion de euro de la omul de afaceri Alexei Damaschin, pentru a influența soluționarea unui litigiu economic, a fost trimis în judecată. Mai multe bunuri ale politicianului, în valoare de peste 2,4 mln de lei, au fost sechestrate. Cazul, în baza căruia a fost pornită cauza penală, a avut loc în 2009, când fostul președinte PPCD deținea funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova. Urmărirea penală a început chiar în baza denunțului omului de afaceri, Alexei Damaschin, pe care Roșca s-a angajat să-l ajute în schimbul milionului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 iunie 2018

PAS, PPDA și PLDM au organizat un flashmob în fața Primăriei

Partidul Acțiune și Solidaritate, în comun cu Platforma DA și PLDM, au organizat o conferință de presă în fața primăriei municipiului Chișinău la care au cerut suspendarea concursului pentru funcția de șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. Aceștia au declarat că suspendarea este necesară din motivul încălcării de către organizator – primăria Chișinău – a pct.19 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.201/2009 (anexa nr.1), care prevede expres că, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării probei scrise, pe pagina web a autorităţii publice se plasează informația despre data, ora, locul desfăşurării probei scrise. Încălcând

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
1 iunie 2018

România sprijină stabilitatea Republicii Moldova

România nu are şi nu trebuie să aibă acţiuni proprii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, pentru că România este ţară membră a Uniunii Europene, dar şi a NATO. Atunci când eşti într-un parteneriat, de fiecare dată te sfătuieşti şi te coordonezi şi cu partenerii europeni şi transatlantici„. Declaraţiile au fost făcute la Chişinău de premierul român, Victor Ponta, aflat într-o vizită fulger. După o întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, la Aeroportul Internaţional Chişinău, şeful Executivului român a plecat la Tbilisi.

Premierul român, Victor Ponta afirmă că România va susține luni la Bruxelles toate măsurile luate de Europa în ceea ce privește criza din Ucraina. „Singuri, din capul nostru nici nu ar fi bine să luăm măsuri. Orice măsuri pe care le luăm trebuie să le coordonăm cu Republica Moldova, care este cel mai aproape de epicentrul crizei„, a declarat Ponta, întrebat de RFI ce acțiuni concrete ia România pentru a preveni eventuale provocări legate de situația din Ucraina.

ro-md

La rândul său, prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă a menționat că în contextul tensiunilor din Ucraina există o comunicare foarte strânsă cu Uniunea Europeană, cu americanii, iar rolul Bucureștiului în acest sens este unul foarte mare. „Autoritățile Republicii Moldova urmăresc foarte atent ceea ce se întâmplă în Transnistria. Continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol, pentru a evita decizii unilaterale și astfel crearea unor tensiuni și provocări. Avem același interes și pentru zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem tensionarea situaţiei. Comunicăm strâns și cu colegii de la Kiev, pentru a face așa încât frontiera bilaterală să fie bine păzită„, spune Leancă.

Şeful Executivului de la Chișinău dă asigurări că va continua comunicarea și cu colegii de la Moscova. „Avem un obiectiv clar, să nu admitem crearea unor probleme suplimentare. Avem suficiente deja. Dorim soluții la problemele care există și o relație mai activă și un dialog mai pozitiv„, a subliniat Leancă pentru RFI.

Pe lângă criza din Ucraina, cei doi premieri au discutat şi despre susținerea pe care o acordă România parcursului european al Republicii Moldova.

Acum, în drum spre Tbilisi, am vrut în primul rând să revedem stadiul proiectelor noastre bilaterale, proiectele despre care vorbim şi spre care înaintăm de fiecare dată, legate de sprijinul pe care România trebuie şi are datoria să-l acorde Republicii Moldova, în sensul accelerării integrării europene, al dezvoltării infrastructurii şi al instituţiilor publice. Am vorbit inclusiv despre ceea ce cred că este cel mai important obiectiv pentru Moldova în perioada imediat următoare şi anume aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru circulaţia liberă în Europa„, afirmă Ponta.

Premierul României și-a exprimat speranța ca până pe 25 mai, cetăţenii Republicii Moldova să intre nu doar în România, ci în toată Europa fără vize.

În ceea ce privește vizita de vineri a lui Victor Ponta la Chișinău, Iurie Leancă a declarat că aceasta este una foarte importantă, pentru că ea coincide și cu decizia care a fost luată de Bruxelles de a susţine decizia Parlamentului European şi de a pune punctual pe „i” pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Ziceam că nu este întâmplătoare această coincidenţă, fiindcă într-adevăr, rolul Bucureştiului în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este unul foarte şi foarte mare. Vom conta şi mai departe pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important, ca să ajungem acolo unde ne dorim: ţară candidat în prima instanţă şi aşa cum am convenit, atunci când România va deţine preşedinţia UE, eventual Republica Moldova să poată ajunge ţară membră a Uniunii Europene„, a mai declarat Leancă.

Nu pot să nu mă bucur că ne reîntoarcem la situaţia de acum câtva timp, când la frontiera dintre România şi Republica Moldova nu va mai cere nimeni nici o viză, ci doar arătarea paşaportului. Cred că pentru cetăţenii moldoveni este realmente un mesaj fundamental că sunt bine primiţi în Europa„, a conchis premierul român, Victor Ponta, la Chişinău.

SURSA: http://www.rfi.ro

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author