Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

România sprijină stabilitatea Republicii Moldova

România nu are şi nu trebuie să aibă acţiuni proprii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, pentru că România este ţară membră a Uniunii Europene, dar şi a NATO. Atunci când eşti într-un parteneriat, de fiecare dată te sfătuieşti şi te coordonezi şi cu partenerii europeni şi transatlantici„. Declaraţiile au fost făcute la Chişinău de premierul român, Victor Ponta, aflat într-o vizită fulger. După o întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, la Aeroportul Internaţional Chişinău, şeful Executivului român a plecat la Tbilisi.

Premierul român, Victor Ponta afirmă că România va susține luni la Bruxelles toate măsurile luate de Europa în ceea ce privește criza din Ucraina. „Singuri, din capul nostru nici nu ar fi bine să luăm măsuri. Orice măsuri pe care le luăm trebuie să le coordonăm cu Republica Moldova, care este cel mai aproape de epicentrul crizei„, a declarat Ponta, întrebat de RFI ce acțiuni concrete ia România pentru a preveni eventuale provocări legate de situația din Ucraina.

ro-md

La rândul său, prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă a menționat că în contextul tensiunilor din Ucraina există o comunicare foarte strânsă cu Uniunea Europeană, cu americanii, iar rolul Bucureștiului în acest sens este unul foarte mare. „Autoritățile Republicii Moldova urmăresc foarte atent ceea ce se întâmplă în Transnistria. Continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol, pentru a evita decizii unilaterale și astfel crearea unor tensiuni și provocări. Avem același interes și pentru zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem tensionarea situaţiei. Comunicăm strâns și cu colegii de la Kiev, pentru a face așa încât frontiera bilaterală să fie bine păzită„, spune Leancă.

Şeful Executivului de la Chișinău dă asigurări că va continua comunicarea și cu colegii de la Moscova. „Avem un obiectiv clar, să nu admitem crearea unor probleme suplimentare. Avem suficiente deja. Dorim soluții la problemele care există și o relație mai activă și un dialog mai pozitiv„, a subliniat Leancă pentru RFI.

Pe lângă criza din Ucraina, cei doi premieri au discutat şi despre susținerea pe care o acordă România parcursului european al Republicii Moldova.

Acum, în drum spre Tbilisi, am vrut în primul rând să revedem stadiul proiectelor noastre bilaterale, proiectele despre care vorbim şi spre care înaintăm de fiecare dată, legate de sprijinul pe care România trebuie şi are datoria să-l acorde Republicii Moldova, în sensul accelerării integrării europene, al dezvoltării infrastructurii şi al instituţiilor publice. Am vorbit inclusiv despre ceea ce cred că este cel mai important obiectiv pentru Moldova în perioada imediat următoare şi anume aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru circulaţia liberă în Europa„, afirmă Ponta.

Premierul României și-a exprimat speranța ca până pe 25 mai, cetăţenii Republicii Moldova să intre nu doar în România, ci în toată Europa fără vize.

În ceea ce privește vizita de vineri a lui Victor Ponta la Chișinău, Iurie Leancă a declarat că aceasta este una foarte importantă, pentru că ea coincide și cu decizia care a fost luată de Bruxelles de a susţine decizia Parlamentului European şi de a pune punctual pe „i” pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Ziceam că nu este întâmplătoare această coincidenţă, fiindcă într-adevăr, rolul Bucureştiului în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este unul foarte şi foarte mare. Vom conta şi mai departe pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important, ca să ajungem acolo unde ne dorim: ţară candidat în prima instanţă şi aşa cum am convenit, atunci când România va deţine preşedinţia UE, eventual Republica Moldova să poată ajunge ţară membră a Uniunii Europene„, a mai declarat Leancă.

Nu pot să nu mă bucur că ne reîntoarcem la situaţia de acum câtva timp, când la frontiera dintre România şi Republica Moldova nu va mai cere nimeni nici o viză, ci doar arătarea paşaportului. Cred că pentru cetăţenii moldoveni este realmente un mesaj fundamental că sunt bine primiţi în Europa„, a conchis premierul român, Victor Ponta, la Chişinău.

SURSA: http://www.rfi.ro

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author