Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

România sprijină stabilitatea Republicii Moldova

România nu are şi nu trebuie să aibă acţiuni proprii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, pentru că România este ţară membră a Uniunii Europene, dar şi a NATO. Atunci când eşti într-un parteneriat, de fiecare dată te sfătuieşti şi te coordonezi şi cu partenerii europeni şi transatlantici„. Declaraţiile au fost făcute la Chişinău de premierul român, Victor Ponta, aflat într-o vizită fulger. După o întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, la Aeroportul Internaţional Chişinău, şeful Executivului român a plecat la Tbilisi.

Premierul român, Victor Ponta afirmă că România va susține luni la Bruxelles toate măsurile luate de Europa în ceea ce privește criza din Ucraina. „Singuri, din capul nostru nici nu ar fi bine să luăm măsuri. Orice măsuri pe care le luăm trebuie să le coordonăm cu Republica Moldova, care este cel mai aproape de epicentrul crizei„, a declarat Ponta, întrebat de RFI ce acțiuni concrete ia România pentru a preveni eventuale provocări legate de situația din Ucraina.

ro-md

La rândul său, prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă a menționat că în contextul tensiunilor din Ucraina există o comunicare foarte strânsă cu Uniunea Europeană, cu americanii, iar rolul Bucureștiului în acest sens este unul foarte mare. „Autoritățile Republicii Moldova urmăresc foarte atent ceea ce se întâmplă în Transnistria. Continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol, pentru a evita decizii unilaterale și astfel crearea unor tensiuni și provocări. Avem același interes și pentru zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem tensionarea situaţiei. Comunicăm strâns și cu colegii de la Kiev, pentru a face așa încât frontiera bilaterală să fie bine păzită„, spune Leancă.

Şeful Executivului de la Chișinău dă asigurări că va continua comunicarea și cu colegii de la Moscova. „Avem un obiectiv clar, să nu admitem crearea unor probleme suplimentare. Avem suficiente deja. Dorim soluții la problemele care există și o relație mai activă și un dialog mai pozitiv„, a subliniat Leancă pentru RFI.

Pe lângă criza din Ucraina, cei doi premieri au discutat şi despre susținerea pe care o acordă România parcursului european al Republicii Moldova.

Acum, în drum spre Tbilisi, am vrut în primul rând să revedem stadiul proiectelor noastre bilaterale, proiectele despre care vorbim şi spre care înaintăm de fiecare dată, legate de sprijinul pe care România trebuie şi are datoria să-l acorde Republicii Moldova, în sensul accelerării integrării europene, al dezvoltării infrastructurii şi al instituţiilor publice. Am vorbit inclusiv despre ceea ce cred că este cel mai important obiectiv pentru Moldova în perioada imediat următoare şi anume aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru circulaţia liberă în Europa„, afirmă Ponta.

Premierul României și-a exprimat speranța ca până pe 25 mai, cetăţenii Republicii Moldova să intre nu doar în România, ci în toată Europa fără vize.

În ceea ce privește vizita de vineri a lui Victor Ponta la Chișinău, Iurie Leancă a declarat că aceasta este una foarte importantă, pentru că ea coincide și cu decizia care a fost luată de Bruxelles de a susţine decizia Parlamentului European şi de a pune punctual pe „i” pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Ziceam că nu este întâmplătoare această coincidenţă, fiindcă într-adevăr, rolul Bucureştiului în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este unul foarte şi foarte mare. Vom conta şi mai departe pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important, ca să ajungem acolo unde ne dorim: ţară candidat în prima instanţă şi aşa cum am convenit, atunci când România va deţine preşedinţia UE, eventual Republica Moldova să poată ajunge ţară membră a Uniunii Europene„, a mai declarat Leancă.

Nu pot să nu mă bucur că ne reîntoarcem la situaţia de acum câtva timp, când la frontiera dintre România şi Republica Moldova nu va mai cere nimeni nici o viză, ci doar arătarea paşaportului. Cred că pentru cetăţenii moldoveni este realmente un mesaj fundamental că sunt bine primiţi în Europa„, a conchis premierul român, Victor Ponta, la Chişinău.

SURSA: http://www.rfi.ro

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author