Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

România sprijină stabilitatea Republicii Moldova

România nu are şi nu trebuie să aibă acţiuni proprii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, pentru că România este ţară membră a Uniunii Europene, dar şi a NATO. Atunci când eşti într-un parteneriat, de fiecare dată te sfătuieşti şi te coordonezi şi cu partenerii europeni şi transatlantici„. Declaraţiile au fost făcute la Chişinău de premierul român, Victor Ponta, aflat într-o vizită fulger. După o întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, la Aeroportul Internaţional Chişinău, şeful Executivului român a plecat la Tbilisi.

Premierul român, Victor Ponta afirmă că România va susține luni la Bruxelles toate măsurile luate de Europa în ceea ce privește criza din Ucraina. „Singuri, din capul nostru nici nu ar fi bine să luăm măsuri. Orice măsuri pe care le luăm trebuie să le coordonăm cu Republica Moldova, care este cel mai aproape de epicentrul crizei„, a declarat Ponta, întrebat de RFI ce acțiuni concrete ia România pentru a preveni eventuale provocări legate de situația din Ucraina.

ro-md

La rândul său, prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă a menționat că în contextul tensiunilor din Ucraina există o comunicare foarte strânsă cu Uniunea Europeană, cu americanii, iar rolul Bucureștiului în acest sens este unul foarte mare. „Autoritățile Republicii Moldova urmăresc foarte atent ceea ce se întâmplă în Transnistria. Continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol, pentru a evita decizii unilaterale și astfel crearea unor tensiuni și provocări. Avem același interes și pentru zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem tensionarea situaţiei. Comunicăm strâns și cu colegii de la Kiev, pentru a face așa încât frontiera bilaterală să fie bine păzită„, spune Leancă.

Şeful Executivului de la Chișinău dă asigurări că va continua comunicarea și cu colegii de la Moscova. „Avem un obiectiv clar, să nu admitem crearea unor probleme suplimentare. Avem suficiente deja. Dorim soluții la problemele care există și o relație mai activă și un dialog mai pozitiv„, a subliniat Leancă pentru RFI.

Pe lângă criza din Ucraina, cei doi premieri au discutat şi despre susținerea pe care o acordă România parcursului european al Republicii Moldova.

Acum, în drum spre Tbilisi, am vrut în primul rând să revedem stadiul proiectelor noastre bilaterale, proiectele despre care vorbim şi spre care înaintăm de fiecare dată, legate de sprijinul pe care România trebuie şi are datoria să-l acorde Republicii Moldova, în sensul accelerării integrării europene, al dezvoltării infrastructurii şi al instituţiilor publice. Am vorbit inclusiv despre ceea ce cred că este cel mai important obiectiv pentru Moldova în perioada imediat următoare şi anume aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii Republicii Moldova pentru circulaţia liberă în Europa„, afirmă Ponta.

Premierul României și-a exprimat speranța ca până pe 25 mai, cetăţenii Republicii Moldova să intre nu doar în România, ci în toată Europa fără vize.

În ceea ce privește vizita de vineri a lui Victor Ponta la Chișinău, Iurie Leancă a declarat că aceasta este una foarte importantă, pentru că ea coincide și cu decizia care a fost luată de Bruxelles de a susţine decizia Parlamentului European şi de a pune punctual pe „i” pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Ziceam că nu este întâmplătoare această coincidenţă, fiindcă într-adevăr, rolul Bucureştiului în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este unul foarte şi foarte mare. Vom conta şi mai departe pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important, ca să ajungem acolo unde ne dorim: ţară candidat în prima instanţă şi aşa cum am convenit, atunci când România va deţine preşedinţia UE, eventual Republica Moldova să poată ajunge ţară membră a Uniunii Europene„, a mai declarat Leancă.

Nu pot să nu mă bucur că ne reîntoarcem la situaţia de acum câtva timp, când la frontiera dintre România şi Republica Moldova nu va mai cere nimeni nici o viză, ci doar arătarea paşaportului. Cred că pentru cetăţenii moldoveni este realmente un mesaj fundamental că sunt bine primiţi în Europa„, a conchis premierul român, Victor Ponta, la Chişinău.

SURSA: http://www.rfi.ro

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author