Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

Parlamentul European a votat raportul Critic privind implementarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul European a votat acum câteva momente cu 396 voturi pro și 76 împotrivă, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul, elaborat de europarlamentarul Petras Austrevicius este unul critic față de evoluția proceselor democratice din Republica Moldova. În special sunt menționate modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor instituțiilor europene și anularea rezultatelor scrutinului municipal de la începutul lunii iunie. Potrivit raportului, Rep. Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
14 noiembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

R. Moldova asediată de către centre obscure din Federaţia Rusă. La Tiraspol va activa o reprezentanţă a Institutului Rus de Investigaţii Strategice

La 11 martie curent, în incinta Universităţii „T.G. Şevcenko” de la Tiraspol a fost inaugurat o filială a Institutului Rus de Investigaţii Strategice de la Moscova. La ceremonia oficială  au participat o delegaţie în frunte cu directorul Institutului Leonid Reşetnikov, precum şi reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ai Guvernului Federaţiei Ruse şi ai altor structuri oficiale.

Programul evenimentului a inclus o scurtă parte festivă, un mic banchet şi o conferinţă de presă a oficialilor. Printre persoanele prezente la această manifestaţie s-au numărat şi unii reprezentanţi ai mediului asociativ, care desfăşoară activităţi  de „promovare a cursului eurasiatic, uniunii vamale şi proiectelor pentru dezvoltarea culturii ruse în RM”.

1

Evidenţiem faptul că printre persoanele prezente se evidenţiază: Başcanul „UTA Găgăuzia”, Mihail Formuzal, liderul „Ligii Tineretului Rus din Moldova”, Igor Tuleanţev şi preşedintele organizaţiei de tineret „ENI Găgăuzia”, Nina Dimoglo, precum şi exponenţi ce promovează vădit politica geostrategică a Federaţiei Ruse în ţara noastră.

2

Ne-am propus să realizăm o verificare pentru a afla adevărul despre activitatea Institutului Rus de Investigaţii Strategice de la Moscova. Urmare a accesării paginii de căutare pe reţeaua globală internet am constat că Institutul de Cercetări Strategice a fost înfiinţat în 1992 de administraţia preşedintelui şi se ocupă de furnizarea informaţiilor strategice. Beneficiari sunt Administraţia preşedintelui Rusiei, Duma de Stat, Consiliul de Securitate, Guvernul, dar şi unele  ministere.

Institutul de Cercetări Strategice are în prezent deschise reprezentanţe în şapte state, printre care Turcia, Polonia, Ucraina şi Franţa. Directorul Centrului Leonid Reşetnikov, este general – locotenent KGB (în rezervă). A activat în structurile KGB 35 de ani până în 2009. Iar ultima funcţie deţinută a fost de şef al Departamentului de Informare şi Analiză SVR din Rusia.

3

Instituţia are un centru de cercetări umanitare, centru pentru studiul ţărilor din Orientul Mijlociu, centru de cercetări euroatlantice şi militare. În Rusia, institutul are nouă reprezentanţe în diferite regiuni ale ţării

În acest condiţii e lesne de înţeles că, deşi oficial filiala deschisă la Tiraspol are menirea de a consolida relaţiile dintre regiunea transnistreană cu Federaţia Rusă pe domeniul social, politic, cultural şi economic, de facto  Centrul rus v-a avea ca misiune protejarea şi susţinerea separatismului teritorial, având ca scop principal ca regiunea transnistreană să devină subiect al dreptului internaţional.

De asemenea se poate conchide că acest proiect pare să fie o continuare a liniei anunţate de către ambasadorul rus la Chişinău,  care a spus că Federaţia Rusă va acorda o atenţie mai mare anume acestor regiuni, ne duce cu gândul la faptul că este o făcătură a unor cercuri de interese care se înscriu în aceste presiuni şi şantaj din partea Federaţiei Ruse asupra R. Moldova.

Prin urmare, ne întrebăm prin aceste eforturi disperate, va reuşi Federaţiei Rusă să zădărnicească parcursul european al R. Moldova?

Autor: Iurie Vlas

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author