Întâlnirea cu diaspora în cadrul programului „Offline 3”

Astăzi are loc cel de-a 3-a întâlnire cu diaspora în cadrul evenimentului „Offline 3”. Evenimentul este organizat de comunitatea Adoptă un Vot în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, cu contribuția Ambasadei Regatului Olandei la București și The Black Sea Trust al German Marshall Fund of USA. Evenimentul a fost deschis de Camelia Vasilov, membru al echipei de organizare „Adoptă un Vot”. În discursul inaugural a declarat „Cei prezenți astăzi la acest eveniment sunt oameni de soluții. Nu poate oligarhia să gândească atât, cât putem gândi noi. Avem mințile ascuțite și expertiza necesară pentru a

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
18 august 2018

Cinci tineri suspectați de tâlhării, jafuri și alte infracțiuni au fost arestaţi

Cinci tineri cu vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale specializate în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată pe teritoriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecţii, dintre care doi au fost anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale, sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Fiecare membru al grupării avea rolul bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
8 august 2018

Ambasadorul SUA l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge pachetul de legi privind noua politică fiscală

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, E. S. James D. Pettit. Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a șefului statului, cei doi oficiali au discutat despre situația curentă din politica internă și externă a țării, despre relațiile bilaterale moldo-americane. Ambasadorul și-a expus îngrijorarea în legătură cu aprobarea pachetului de legi privind noua politică fiscală, care potrivit lui, nu corespunde angajamentelor pe care Guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și va afecta climatul de afaceri din țara noastră. James Pettit l-a îndemnat pe Dodon să nu promulge

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
7 august 2018

R. Moldova asediată de către centre obscure din Federaţia Rusă. La Tiraspol va activa o reprezentanţă a Institutului Rus de Investigaţii Strategice

La 11 martie curent, în incinta Universităţii „T.G. Şevcenko” de la Tiraspol a fost inaugurat o filială a Institutului Rus de Investigaţii Strategice de la Moscova. La ceremonia oficială  au participat o delegaţie în frunte cu directorul Institutului Leonid Reşetnikov, precum şi reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ai Guvernului Federaţiei Ruse şi ai altor structuri oficiale.

Programul evenimentului a inclus o scurtă parte festivă, un mic banchet şi o conferinţă de presă a oficialilor. Printre persoanele prezente la această manifestaţie s-au numărat şi unii reprezentanţi ai mediului asociativ, care desfăşoară activităţi  de „promovare a cursului eurasiatic, uniunii vamale şi proiectelor pentru dezvoltarea culturii ruse în RM”.

1

Evidenţiem faptul că printre persoanele prezente se evidenţiază: Başcanul „UTA Găgăuzia”, Mihail Formuzal, liderul „Ligii Tineretului Rus din Moldova”, Igor Tuleanţev şi preşedintele organizaţiei de tineret „ENI Găgăuzia”, Nina Dimoglo, precum şi exponenţi ce promovează vădit politica geostrategică a Federaţiei Ruse în ţara noastră.

2

Ne-am propus să realizăm o verificare pentru a afla adevărul despre activitatea Institutului Rus de Investigaţii Strategice de la Moscova. Urmare a accesării paginii de căutare pe reţeaua globală internet am constat că Institutul de Cercetări Strategice a fost înfiinţat în 1992 de administraţia preşedintelui şi se ocupă de furnizarea informaţiilor strategice. Beneficiari sunt Administraţia preşedintelui Rusiei, Duma de Stat, Consiliul de Securitate, Guvernul, dar şi unele  ministere.

Institutul de Cercetări Strategice are în prezent deschise reprezentanţe în şapte state, printre care Turcia, Polonia, Ucraina şi Franţa. Directorul Centrului Leonid Reşetnikov, este general – locotenent KGB (în rezervă). A activat în structurile KGB 35 de ani până în 2009. Iar ultima funcţie deţinută a fost de şef al Departamentului de Informare şi Analiză SVR din Rusia.

3

Instituţia are un centru de cercetări umanitare, centru pentru studiul ţărilor din Orientul Mijlociu, centru de cercetări euroatlantice şi militare. În Rusia, institutul are nouă reprezentanţe în diferite regiuni ale ţării

În acest condiţii e lesne de înţeles că, deşi oficial filiala deschisă la Tiraspol are menirea de a consolida relaţiile dintre regiunea transnistreană cu Federaţia Rusă pe domeniul social, politic, cultural şi economic, de facto  Centrul rus v-a avea ca misiune protejarea şi susţinerea separatismului teritorial, având ca scop principal ca regiunea transnistreană să devină subiect al dreptului internaţional.

De asemenea se poate conchide că acest proiect pare să fie o continuare a liniei anunţate de către ambasadorul rus la Chişinău,  care a spus că Federaţia Rusă va acorda o atenţie mai mare anume acestor regiuni, ne duce cu gândul la faptul că este o făcătură a unor cercuri de interese care se înscriu în aceste presiuni şi şantaj din partea Federaţiei Ruse asupra R. Moldova.

Prin urmare, ne întrebăm prin aceste eforturi disperate, va reuşi Federaţiei Rusă să zădărnicească parcursul european al R. Moldova?

Autor: Iurie Vlas

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author