Cinci cetăţeni ai Republicii Moldova, traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă

Cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi au fost traficaţi în Rusia în scop de exploatare prin muncă. Aceştia au lucrat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Moscova fără a fi remuneraţi. Cel vinovat pentru faptul că cei cinci au fost traficaţi este un alt locuitor al raionului Anenii Noi, ce a fost condamnat, recent, la 10 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie – septembrie 2013, inculpatul a recrutat, cinci locuitori din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
12 iunie 2018

Dosarul politicianului Iurie Roșca a fost transmis în judecată

Dosarul penal, în care politicianul Iurie Roșca este acuzat că ar fi pretins 1 milion de euro de la omul de afaceri Alexei Damaschin, pentru a influența soluționarea unui litigiu economic, a fost trimis în judecată. Mai multe bunuri ale politicianului, în valoare de peste 2,4 mln de lei, au fost sechestrate. Cazul, în baza căruia a fost pornită cauza penală, a avut loc în 2009, când fostul președinte PPCD deținea funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova. Urmărirea penală a început chiar în baza denunțului omului de afaceri, Alexei Damaschin, pe care Roșca s-a angajat să-l ajute în schimbul milionului

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 iunie 2018

PAS, PPDA și PLDM au organizat un flashmob în fața Primăriei

Partidul Acțiune și Solidaritate, în comun cu Platforma DA și PLDM, au organizat o conferință de presă în fața primăriei municipiului Chișinău la care au cerut suspendarea concursului pentru funcția de șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. Aceștia au declarat că suspendarea este necesară din motivul încălcării de către organizator – primăria Chișinău – a pct.19 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.201/2009 (anexa nr.1), care prevede expres că, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării probei scrise, pe pagina web a autorităţii publice se plasează informația despre data, ora, locul desfăşurării probei scrise. Încălcând

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
1 iunie 2018

R. Moldova asediată de către centre obscure din Federaţia Rusă. La Tiraspol va activa o reprezentanţă a Institutului Rus de Investigaţii Strategice

La 11 martie curent, în incinta Universităţii „T.G. Şevcenko” de la Tiraspol a fost inaugurat o filială a Institutului Rus de Investigaţii Strategice de la Moscova. La ceremonia oficială  au participat o delegaţie în frunte cu directorul Institutului Leonid Reşetnikov, precum şi reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ai Guvernului Federaţiei Ruse şi ai altor structuri oficiale.

Programul evenimentului a inclus o scurtă parte festivă, un mic banchet şi o conferinţă de presă a oficialilor. Printre persoanele prezente la această manifestaţie s-au numărat şi unii reprezentanţi ai mediului asociativ, care desfăşoară activităţi  de „promovare a cursului eurasiatic, uniunii vamale şi proiectelor pentru dezvoltarea culturii ruse în RM”.

1

Evidenţiem faptul că printre persoanele prezente se evidenţiază: Başcanul „UTA Găgăuzia”, Mihail Formuzal, liderul „Ligii Tineretului Rus din Moldova”, Igor Tuleanţev şi preşedintele organizaţiei de tineret „ENI Găgăuzia”, Nina Dimoglo, precum şi exponenţi ce promovează vădit politica geostrategică a Federaţiei Ruse în ţara noastră.

2

Ne-am propus să realizăm o verificare pentru a afla adevărul despre activitatea Institutului Rus de Investigaţii Strategice de la Moscova. Urmare a accesării paginii de căutare pe reţeaua globală internet am constat că Institutul de Cercetări Strategice a fost înfiinţat în 1992 de administraţia preşedintelui şi se ocupă de furnizarea informaţiilor strategice. Beneficiari sunt Administraţia preşedintelui Rusiei, Duma de Stat, Consiliul de Securitate, Guvernul, dar şi unele  ministere.

Institutul de Cercetări Strategice are în prezent deschise reprezentanţe în şapte state, printre care Turcia, Polonia, Ucraina şi Franţa. Directorul Centrului Leonid Reşetnikov, este general – locotenent KGB (în rezervă). A activat în structurile KGB 35 de ani până în 2009. Iar ultima funcţie deţinută a fost de şef al Departamentului de Informare şi Analiză SVR din Rusia.

3

Instituţia are un centru de cercetări umanitare, centru pentru studiul ţărilor din Orientul Mijlociu, centru de cercetări euroatlantice şi militare. În Rusia, institutul are nouă reprezentanţe în diferite regiuni ale ţării

În acest condiţii e lesne de înţeles că, deşi oficial filiala deschisă la Tiraspol are menirea de a consolida relaţiile dintre regiunea transnistreană cu Federaţia Rusă pe domeniul social, politic, cultural şi economic, de facto  Centrul rus v-a avea ca misiune protejarea şi susţinerea separatismului teritorial, având ca scop principal ca regiunea transnistreană să devină subiect al dreptului internaţional.

De asemenea se poate conchide că acest proiect pare să fie o continuare a liniei anunţate de către ambasadorul rus la Chişinău,  care a spus că Federaţia Rusă va acorda o atenţie mai mare anume acestor regiuni, ne duce cu gândul la faptul că este o făcătură a unor cercuri de interese care se înscriu în aceste presiuni şi şantaj din partea Federaţiei Ruse asupra R. Moldova.

Prin urmare, ne întrebăm prin aceste eforturi disperate, va reuşi Federaţiei Rusă să zădărnicească parcursul european al R. Moldova?

Autor: Iurie Vlas

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author