Consilierul lui Dodon a fost dat afară de la ședința Parlamentului

Președintele Parlamentului Andrian Candu l-a alungat astăzi, de la ședința Legislativului, pe Maxim Lebedinschi, consilierul prezidențial al președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta ar fi făcut „atac la persoană” și ar fi încălcat astfel Regulamentul Parlamentului. „Ne vom descurca și fără dumneavoastră”, i-a spus Candu lui Lebedinschi, afirmând că acesta este în Parlament pentru a reprezenta interesele Președinției, și nu pentru „a ataca pe cineva”. Lebedinschi luase cuvântul în cadrul discuțiilor care vizau o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie de anchetă în cazul expulzării ilegale a celor șapte profesori și manageri turci de la rețeaua

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
27 septembrie 2018

OrheiLandromat – caritate politică

Republica Moldova se confruntă de mult timp cu problema finanțării netransparente a partidelor politice. În contextul alegerilor parlamentare ce urmează în februarie 2019, putem anticipa noi cazuri de finanțare ilicită a activităților electorale, dat fiind interesul anumitor forțe politice să acapareze sau să mențină puterea în stat. În ultima perioadă se observă un nou fenomen, și anume tendința politicienilor de a-și afilia Asociații Obștești sau Fundații de binefacere, care devin un instrument pentru finanțările netransparente pentru proiectele lor politice, conform unei analize a Centrului de Politici și Reforme. Majoritatea fundațiilor fac donații surprinse pe larg de camerele televiziunilor afiliate patronilor,

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
20 septembrie 2018

Un mercenar din Moldova în vârstă de 20 de ani a fost ucis în Siria

În ciuda faptului că serviciile speciale din Federația Rusă au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria din cadrul companiei privată militară „Wagner” și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor. Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
4 septembrie 2018

Decizie istorică la Strasbourg: Parlamentul European a VOTAT eliminarea vizelor pentru moldoveni

 UPDATE: Azi, 27 februarie, Parlamentul European a votat în plenul reunit regulamentul care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova. 

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi a Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, pe parcursul lunii aprilie anul curent. Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astăzi 27 februarie, Parlamentul European va vota în plenul reunit la Strasbourg regulamentul care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Sunt voci care afirmă că acest document ar putea intra în vigoare până la sfârșitul lunii mai 2014. De această părere este și raportorului grupului Partidului Popular European, Marian Jean Marinescu, vicepreședinte al fracțiunii. Dacă votul va fi favorabil, cetățenii moldoveni, posesori ai unui pașaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. 

ue2

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Marinescu a declarat acest regulament ar putea intra în vigoare în decurs de 20 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial al UE.

„Deși nu votul este important, ci intrarea în vigoare este importantă. Cred că este foarte important că cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze cât mai repede de prevederile acestui regulament. După votul din PE va urma o perioadă de traducere şi verificare. Sper că la sfârşitul lunii mai (este o apreciere personală) acest regulament va intra în vigoare”, a adăugat sursa citată.

Precizăm că prim-ministrul Iurie Leancă a declarat  că după decizia Parlamentului European vom avea un calendar mai precis când moldovenii vor beneficia de regim liber de călătorie în spațiul UE . Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla către finele lunii iunie.

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author