Cum câștigăm alegerile?

Expertul economic Dumitru Alaiba pe blogul său scrie  cum câștigăm alegerile: „Nu sunt adeptul tranzițiilor violente de putere. Sunt adeptul tranzițiilor de putere exclusiv democratice, prin alegeri. Până în 2016 Moldova, de când există ca și țară, a avut un record absolut de a asigura tranziția puterii exclusiv prin alegeri. Chiar și în 2009, tot prin alegeri Voronin a fost dat jos. În 2016, Partidul Democrat a luat prima dată puterea ocolind alegerile. În esență, a fost prima tranziție a puterii fără alegeri. De atunci, nu avem democrație, dar multor din noi le-a luat alți doi ani jumate ca să

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 decembrie 2018

Preşedintele RM intenţionează să creeze o structură paramilitară

Igor Dodon, actualul președinte, care a suferit cinci suspendări umilitoare, a anunțat că nu va tolera a șasea oară. Potrivit lui Dodon, în ultimele zile, el a primit câteva mii de apeluri care au cerut crearea unei mișcări populare – așa-numita „gardă prezidențială”. Dodon a spus acest lucru vineri, în aerul canalului NTV Moldova, controlat de el în legătură cu posibila demitere a acestuia. „Președintele parlamentului amenință să mă înlăture în fiecare zi, așa că oamenii mă cer deja să creez o mișcare populară. Și vreau să spun că există o mare probabilitate ca în viitorul apropiat să susțin această

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
15 decembrie 2018

Sondaj IRI: Patru partide ar intra în momentul de față în Parlament

Rezultatele  sondajului  de opinie dat de IRI demonstreaza ca dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlament: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). Potrivit sondajului efectuat deInternational Republican Institute (IRI) în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1,503 respondenți,  pe primul loc este clasat Partidul Socialiștilor cu un procentaj de 32 la sută. PD, PAS și Platforma DA cu câte 12%. Totodată, este de menționat și faptul că, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Șor ar acumula câte

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
17 noiembrie 2018

ORF din Austria – „Planul Rusiei – să distrugă Republica Moldova, Ucraina şi Armenia”

Revoluţia din Ucraina ar putea fi un efect de domino care ar orienta şi alte foste republici sovietice spre vest. Din Kârgâzstan în Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, furia oamenilor faţă de acest vecin puternic creşte. Oamenii deja au obosit să se simtă pioni într-un joc geopolitic, iar aceste ţări ar putea lua exemplul Georgiei, titrează una dintre cele mai importante agenţii de presă din Austria, ORF.

„Planurile politice ale Rusiei pentru Republica Moldova, Ucraina şi Armenia sunt clare: de a extinde influenţa în aceste ţări pentru a le slăbi şi pentru a le distruge ca state”, declară un expert de la Business Week, citat de ORF.

Jurnaliştii austriaci accentuează că Rusia nu are de gând să cedeze în ceea ce priveşte influenţa asupra Republicii Moldova. „În mica ţară dintre România şi Ucraina vor avea loc alegeri generale în noiembrie, atunci când ar trebui să decidă în ce direcţie merge. În timp ce oamenii din regiunile separatiste Transnistria şi Găgăuzia favorizează în mod clar o apropiere cu Rusia, Chişinăul depune eforturi de a se apropia de Europa, de Vest. În luna august, guvernul intenţionează să semneze Acordul de asociere cu UE”, scrie ORF.

austria

Agenţia austriacă aminteşte de dependenţa Moldovei de gazul şi piaţa rusească. „Moscova nu are nicio intenţie de a lăsa tânăra republică. Pentru a doua oară din 2006, în 2013 Moscova a interzis importul de vin moldovenesc. Un dezastru pentru o ţară mică care trăieşte în mare parte din exporturile de vin. În 2006, vinificatorii au pierdut până la 80 la sută din veniturile lor. Între timp, mulţi dintre ei şi-au găsit pieţe de desfacere în UE, astfel această situaţie a devenit tolerabilă.

iasi

Încă o pârghie de presiune a Rusiei este gazul. Republica Moldova este complet dependentă de livrările de gaze din Rusia, iar Moscova amintește despre aceasta, crescând regulat preţurile. UE încearcă insistent să reducă această dependenţă. În prezent, este construit un gazoduct între România şi Republica Moldova, care va livra anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Lucrările de construcţie a acestui gazoduct urmează să fie finalizate în noiembrie”, conchide ORF.

Sursa mai accentuează că Rusia nu are nicio putere în faţa unei revoluţii precum cea din Ucraina, care nu a avut în spate interese financiare.

„Conducerea Rusiei are aceeași problemă ca şi elita pro-rusească de la Kiev: protestul de pe Maidan a fost alimentat în principal de ideologie şi nu de bani sau de interesele altor ţări. Rusia nu are nicio putere în faţa unei revoluţii reale. Dar funcţionează încă mâna grea a lui Putin. Luni, un tribunal din Moscova a condamnat la închisoare şapte adversari ai guvernului rus, iar sute de oameni care au protestat au fost arestaţi”, încheie ORF.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author