Târgul merge…. funcţii şi scenarii

Conform datelor anonime prezentate de Telegram canal t.me/@romania_ru merg tratative intense în privinţa funcţiei de speaker al Parlamentului Republicii Moldova. Postul, desigur, este al doilea după Președinte, dar, după importanță uneori devine nu ultimul si chiar primul. Interesul Partidului Socialiştilor în obţinerea funcţiei de preşedinte al parlamentului este evidentă – anume speake-rul semnează decrete de promulgare a legilor sau de numire pe care Igor Dodon refuză să le semneze. Avînd o figură loială în funcţia de speaker, Dodon probabil, nu va putea fi umilit cum s-a întîmplat în timpul celor cinci suspendări din funcție, iar luînd în calcul că președintele

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
13 martie 2019

Se formeaza noua Coalitie de guvernare

La moment soarta majortății parlamentare este incertă. Reprezentanții Partidului Democrat și blocului ACUM spun că își reiterează declarațiile făcute anterior. PSRM spune că luni va anunța care vor fi acțiunile de mai departe ale formațiunii. Sergiu Litvinenco, reprezentantul blocului electoral ACUM DA PAS, susține că formațiunea își menține poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ, referindu-se la PSRM, PDM și Partidul „Șor”. „Nu negociem în niciun fel cu Partidul Democrat pentru că ei nu sunt parteneri, scolul lor nu este să dezvolte țara, dar să se mențină la putere exclusiv”, a menționat

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
10 martie 2019

REZULTATELE FINALE alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019

Conform  TV8.md Curtea Constituțională a emis   hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, CC aRM  a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ.  După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament. Primul este PSRM, care obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, Partidul „Șor” – 5 mandate de deputat. Pe circumscripții uninomnale cele 51 de sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor”, 3candidați independenți. În acest sens rezumând alegerile din

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
9 martie 2019

ORF din Austria – „Planul Rusiei – să distrugă Republica Moldova, Ucraina şi Armenia”

Revoluţia din Ucraina ar putea fi un efect de domino care ar orienta şi alte foste republici sovietice spre vest. Din Kârgâzstan în Azerbaidjan, Armenia şi Georgia, furia oamenilor faţă de acest vecin puternic creşte. Oamenii deja au obosit să se simtă pioni într-un joc geopolitic, iar aceste ţări ar putea lua exemplul Georgiei, titrează una dintre cele mai importante agenţii de presă din Austria, ORF.

„Planurile politice ale Rusiei pentru Republica Moldova, Ucraina şi Armenia sunt clare: de a extinde influenţa în aceste ţări pentru a le slăbi şi pentru a le distruge ca state”, declară un expert de la Business Week, citat de ORF.

Jurnaliştii austriaci accentuează că Rusia nu are de gând să cedeze în ceea ce priveşte influenţa asupra Republicii Moldova. „În mica ţară dintre România şi Ucraina vor avea loc alegeri generale în noiembrie, atunci când ar trebui să decidă în ce direcţie merge. În timp ce oamenii din regiunile separatiste Transnistria şi Găgăuzia favorizează în mod clar o apropiere cu Rusia, Chişinăul depune eforturi de a se apropia de Europa, de Vest. În luna august, guvernul intenţionează să semneze Acordul de asociere cu UE”, scrie ORF.

austria

Agenţia austriacă aminteşte de dependenţa Moldovei de gazul şi piaţa rusească. „Moscova nu are nicio intenţie de a lăsa tânăra republică. Pentru a doua oară din 2006, în 2013 Moscova a interzis importul de vin moldovenesc. Un dezastru pentru o ţară mică care trăieşte în mare parte din exporturile de vin. În 2006, vinificatorii au pierdut până la 80 la sută din veniturile lor. Între timp, mulţi dintre ei şi-au găsit pieţe de desfacere în UE, astfel această situaţie a devenit tolerabilă.

iasi

Încă o pârghie de presiune a Rusiei este gazul. Republica Moldova este complet dependentă de livrările de gaze din Rusia, iar Moscova amintește despre aceasta, crescând regulat preţurile. UE încearcă insistent să reducă această dependenţă. În prezent, este construit un gazoduct între România şi Republica Moldova, care va livra anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Lucrările de construcţie a acestui gazoduct urmează să fie finalizate în noiembrie”, conchide ORF.

Sursa mai accentuează că Rusia nu are nicio putere în faţa unei revoluţii precum cea din Ucraina, care nu a avut în spate interese financiare.

„Conducerea Rusiei are aceeași problemă ca şi elita pro-rusească de la Kiev: protestul de pe Maidan a fost alimentat în principal de ideologie şi nu de bani sau de interesele altor ţări. Rusia nu are nicio putere în faţa unei revoluţii reale. Dar funcţionează încă mâna grea a lui Putin. Luni, un tribunal din Moscova a condamnat la închisoare şapte adversari ai guvernului rus, iar sute de oameni care au protestat au fost arestaţi”, încheie ORF.

 

Distribuie articolul

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasa un comentariu

comments

About The Author